След смяната на властта в Киев е имало вероятност Русия да приведе в бойна готовност ядрените си сили. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю с авторите на документален филм за годишнината от анексирането на Крим към Русия, излъчен по руската телевизия "Россия 1" и цитирано от ТАСС.

„Разбира се, не можеше да се разбере веднага (как ще реагират на присъединяването на Крим от Русия). Затова веднага бях принуден на първо време да дам по съответния начин ориентация на нашите въоръжени сили. Не просто да дам ориентация, а да дам преки указания”, отбеляза Путин.

На въпрос на водещия значи ли това, че са били приведени в бойна готовност ядрените сили, държавният глава отговори: „Готови бяхме да направим това. Не възнамерявахме да отидем по-далеч, но ни принудиха да го направим”.

В интервюто Путин нарича Съединените щати „реални кукловоди” на Майдана в Киев. По думите му опозицията е била подкрепяна най-вече от европейците, но реалните кукловоди били „нашите американски партньори и приятели”.

За разоръжаване на 20-хилядните украински части в Крим са били изпратени сили на Главното разузнавателно управление (ГРУ), подчертава руският държавен глава във филма :Крим. Пътят към родината:. Той отбелязва, че сам е наредил на министерството на отбраната да прехвърли в Крим под формата на засилване на охраната на руските военни обекти специални подразделения на ГРУ и сили на морската пехота и десантчици.

За да бъдат убедени украинските военни в Крим да подадат оставка, Путин казал да бъдат потърсени местни ветерани, които да проведат с тях „възпитателна беседа”.

Самите руски военни били скептични за ролята на „дядовците”, но се оказало, че сутринта в 7 часа един от командирите на украинския военноморски флот взел химикалката и написал рапорт за оставката си.

Телевизионният канал Русия 1 излъчи за Далечния изток документалния филм на Андрей Кондрашов „Крим. Пътят към Родината”. Филмът ще бъде показан тази вечер за останалата аудитория на РФ.

В лентата президентът Владимир Путин дава поредното обяснение защо е анексиран Крим и как е протекло всичко.

„Знаете ли в какво бе нашето преимущество? В това, че аз се занимавах с това лично. Не защото всичко вършех правилно, а защото когато това се прави от първите хора на държавата, на изпълнителите е по-леко да работят”, отбелязва той. По думите му по такъв начин подвластните структури са знаели, че изпълняват заповед, а не се занимават със самоуправство.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната