Президентите на Русия и Украйна се срещнаха в кулоарите на форума Азия-Европа, който се провежда в Милано. Тяхна срещата беше заедно с лидерите на Германия, Франция, Великобритания, Италия и на Европейския съюз.

Украинският президент Петро Порошенко сподели пред австрийския канцлер, че не таи по-големи надежди след срещата си днес сутринта с европейски лидери.

„За съжаление, не съм много оптимистично настроен”, сподели преди началото на среща с австрийския канцлер Вернер Файман. Той и Путин трябваше да обсъдят засилване на мира в Източна Украйна и прекратяване на спора за замразения внос на руски газ.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна заяви, че „преговорите вървят трудно, при пълно разногласие и неразбирателство, но все пак вървят”. За сутрешните преговори той коментира, че от страна на някои участници е било проявено „пълно нежелание да разберат случващото се в Югоизточна Украйна”.

Противоречиви реакции от ЕС

Премиерът на Италия Матео Ренци заяви, че е доволен от резултатите от работната закуска в Милано. „Ние направихме важна стъпка в дискусиите за Украйна. Смятаме за важно включването на Русия в решаването на международните проблеми”, каза Ренци след края на срещата.

Според председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ключовите точки в договореностите са потвърждаване на спирането на огъня, провеждане на избори в Донбас според украинското законодателство и контрол над границата.

„Това беше добра среща. Ключът е изпълнение на договореното. Има съгласие за необходимостта от изпълнение на протокола от Минск. Минското споразумение е жизнено важно за създаване на доверие между страните”, каза Барозу.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче заяви, че няма пробив в разговорите с руския президент Владимир Путин за разрешаването на украинската криза. „Засега не виждам пробив", каза Меркел, след като европейските лидери се срещнаха тази сутрин с Путин и с украинския му колега.

„Ще продължим разговорите. Има напредък по някои детайли, но си остава основният въпрос за продължаващото нарушаване на териоториалната цялост на Украйна”, каза Меркел.

Малко след изказването на Меркел в Милано започна втора среща между президентите на Русия, Украйна, Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Четиримата лидери за пореден път ще обсъждат украинската криза. Първи за тази среща пристигна руският президент.

На форума лидерите на над 50 държави обсъждат икономическите и политически отношения между Азия и Европа, а сред основните акценти са енергийните доставки и кризата в Украйна.

Късно снощи руският президент разговаря за кризата в Украйна и с германския канцлер Ангела Меркел. Двамата констатираха, че имат големи различия в оценките си за конфликта и за начина за разрешаването му.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната