Първият официален рисуван портрет на крал Чарлз III след коронацията му беше показан в Бъкингамския дворец. Това съобщи Би Би Си.

Картината е с размери 2,81 метра на 2,21 метра. Тя е нарисувана от Джонатан Йео, който също така е рисувал Тони Блеър, сър Дейвид Атънбъроу и Малала Юсафзай.

Джонатан Йео включи в картината си традиционни елементи – като военно облекло и меч, но въведе и някои модерни щрихи с наситените пурпурни цветове и пеперудата на рамото му.

Говори се, че кралица Камила погледнала картината и казала на Джонатан Йео: „Да, той е!“, пише още Би Би Си.

От своя страна художникът призна, че кралицата най-добре може да оцени творбата му, защото познава краля и веднага би уловила провала в творбата му. Джонатан Йео дори се пошегувал пред представители на британските медии, че е готов „да се прости с главата си, ако публиката не хареса портрета на краля“.

Според Би Би Си кралят също успял да зърне полуготовата творба и останал малко изненадан от твърде ярките цветове. Въпреки това се твърди, че се е усмихнал и признал, че това е една „жизнена картина“.

Снимка: Getty Images

Джонатан Йео му казал, че е искал картината да се отличава от останалите кралски портрети – израз на късането с миналото. В същото време е искал творбата му да е една идея по-лична.

„В история на изкуството пеперудата символизира метаморфозата и прераждането. Стори ми се подходящ символ за монарх, който скоро се е възкачил на трона“, обяснява още художникът.

Пеперудата също така е препратка към дългогодишния интерес на краля към природата и опазването на околната среда. Джонатан Йео обяснява, че с този портрет иска не само да покаже Чарлз III, а и да разкаже неговата история на поколенията.

„Казах си, че когато учениците гледат тази творба след 200 години, трябва да открият нещо, която предава характер на краля. Попитах го какво мисли, а той каза: „Какво ще кажеш за една пеперуда, която каца на рамото ми?“. Идеята ми допадна“, пояснява художникът.

Джонатан Йео започва да рисува Чарлз III още докато е принц на Уелс – през юни 2021 г.

За този портрет кралят е позирал общо четири пъти по около час.