Служителите по сигурността на летището в Брюксел готвят протест заради неефективността на автоматизираните системи за граничен контрол, които са своеобразни врати към шенгенската зона.

От март 2014 г. насам 50 души са успели да преминат през вратите проверка на билета и личните документи. От летището са категорични, че това не означава, че толкова хора са прескочили всички нива на сигурност, но признават, че има проблеми.

Идеята на системата беше жителите на страни от ЕС да минават по-бързо през граничния контрол. За целта пасажерът поставя личната си карта на специален скенер, който проверява данните. Направена при пристигането цифрова снимка пък се сравнява с тази от личния документ.

Ако всичко е наред, вратата се отваря и пътникът преминава. При несъответствие на място биват изпратени гранични полицаи за проверка.

Оказва се обаче, че механизмът за отваряне и затваряне е твърде толерантен и, както посочват охранителите за съвсем скорошен случай, трима души могат спокойно да минат с един билет. Те имат критики и към координацията между различните служби, ангажирани с охраната на аерогарата.