Пучдемон призова за превръщане на каталунските избори във втори тур на референдума
Рахой обяви края на сепаратизма в региона
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    5
Пучдемон
Снимка: Reuters

Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон прикани днес извънредните регионални избори на 21 декември да бъдат възприети като втори тур на референдума за независимост на областта, съобщи в. "Паис", цитиран от ТАСС.

"Духът на 1 октомври (когато се състоя плебисцитът за отцепване на региона от Испания) е дух, който може да надвие авторитаризма", заяви избягалият в Белгия Пучдемон. Той говори чрез видеоконферентна връзка при представяне на неговата кандидатура в родното му място в провинция Жирона.

Пучдемон призова изборите в Каталуния да бъдат разглеждани като "истински втори тур на 1 октомври", чрез който "да бъде спечелена свобода" за автономната област и изградена "независима държава".

Испанският премиер Мариано Рахой обаче заяви днес, че е сложен край на сепаратисткия процес в Каталуния, информира в. "Мундо".

Ситуацията в автономната област по думите му вече се нормализира и "е дошъл краят" на сепаратисткия процес "Законността е възстановена и доверието започна да се връща", каза испанският министър-председател.

Той прогнозира, че на 21 декември в Каталуния ще има "нормални, легитимни избори с гаранции за неутралитет на институциите".

Същевременно десетки хиляди хора присъстваха днес на концерт в подкрепа на арестуваните десет каталунски сепаратистки лидери, организиран от влиятелна сепаратистка организация на стадион в Барселона, предаде Франс прес.

концерт - Барселона
Снимка: Reuters

Загърнати в топли дрехи, зрителите развяваха малки жълти знамената, на които на каталунски и английски език пишеше "Република Каталуния – СВОБОДА – политически затворници". Концертът беше излъчен пряко в интернет.

Според комюнике на организацията "Каталунска национална асамблея" целта на проявата е набиране на средства в подкрепа на "каталунските политически затворници" - билетите за концерта струваха между 10 и 30 евро.

Половин час след началото на концерта част от местата бяха свободни, но организаторите по-рано казаха, че очакват около 50 000 души (при капацитет 55 000 на стадиона при концерт), тъй като предварително са продали 45 000 билета.

концерт - Барселона
Снимка: Reuters

В понеделник Върховният съд ще обяви дали ще освободи или остави в ареста осемте каталунски политици и двама сепаратистки активисти.
Използвани са материали на БТА

  • 2
    5
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре