Пучдемон пристигна в Копенхаген, Мадрид ще го търси с Интерпол
Бившият каталунски премиер ще участва в дискусия в датската столица
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Карлес Пучдемон
Снимка: EPA

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон пристигна в датската столица, където днес следобед ще участва в Копенхагенския университет в конференция за Каталуния, предадоха световните агенции.

Белгийски медии съобщиха по-рано днес, че Пучдемон е отпътувал от Брюксел за Дания с полет на нискотарифния превозвач „Райънеър”.

Испания разследва Пучдемон за бунт, подривна дейност и за финансови злоупотреби, свързани с едностранното обявяване на независимост на Каталуния от регионалния парламент на 27 октомври.

Новоизбраният парламент на Каталуния се събра за първото си заседание Сепаратистите, които имат мнозинство, все още не са обявили номинацията си за поста на регионален лидер, докато бившият премиер на областта Карлес Пучдемон остава в изгнание в Белгия

Бившият каталунски лидер живее в изгнание в Брюксел от края на миналата година, след като испанското правителство го отстрани от власт заради неконституционния референдум за независимост на Каталуния. Испания издаде европейска заповед за арест на Пучдемон през ноември. След месец Мадрид я оттегли заради опасения, че Брюксел ще върне Пучдемон, но ще ограничи престъпленията, за които той може да бъде съден в родината си.

Днес обаче испанската прокуратура поиска от върховния съд на страната да издаде европейска заповед за арест на Пучдемон.

Правителството в Испания ще сезира Конституционния съд, ако Пучдемон се опита да се върне на властТе се притесняват, че той може да направи опит да се върне на поста си премиер на Каталуния от чужбина

Пучдемон е в Дания в момент, в който в Каталуния се водят преговори за избор на регионален лидер. Очаква се днес Роже Торен, избраният неотдавна председател на каталунския парламент, да обяви кандидат за премиер на Каталуния. След това в парламента ще има дебати по предложението, което се очаква да бъде гласувано от депутатите в края на месеца. 

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре