Чехите ще произведат своите първи преки избори за президент на 11 и 12 януари 2013 г., за да заменят на поста държавен глава евроскептика Вацлав Клаус. Това съобщава агенция Ройтерс като се позовава на официално решение на парламента на Чешката република.

До сега президентът на страната се избираше от парламента на страната. Но законодателното събрание реши да предаде изборните права на чешките граждани, чиито искания за по-отворена демокрация се основават на нарастващата корупция в политическите партии, коментира Ройтерс.

Според проучвания на общественото мнение основните претенденти за президентския пост са бившите премиери – Милош Земан и Ян Фишер, чиито мандати съответно бяха в периода 1998-2002 и 2009-2010, припомня Ройтерс.

И двамата кандидати се обявяват за политика в полза на по-тясното сътрудничество с Европейския съюз, за разлика от настоящия президент Клаус. Както Милош Земан, така и Ян Фишер, са били членове на Чехословашката комунистическа партия преди разпадането на СССР и Комунистическия блок.

В момента обаче Ян Фишер се явява като независим кандидат, докато Милош Земан има подкрепата на група отцепници от ляво-центристката Социалдемократическа партия.

Президентът в Чехия не разполага с големи правомощия, подобно на държавния глава на Франция или САЩ, но упражнява влияние върху кабинета и парламента чрез забавяне при приемането на закони/или налагане на вето/ и назначаването на премиера и други длъжностни лица.

Президентската институция в Чехия се радва на почит в обществото, заради антикомунистическия дисидент и писател Вацлав Хавел, заемал поста от 1990-2003 г.

Вторият тур на историческите за страната избори ще се проведе две седмици след първия.