Проверка за самоубийството на Слободан Праляк установи, че няма пропуски
Няма пропуски в правната рамка на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия що се отнася до третирането на задържаните и следователно няма нужда от промени в разпоредбите и регулациите на съда
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Слободан Праляк
Снимка: EPA

Независима експертна проверка във връзка със самоубийството на босненския хърватски генерал Слободан Праляк установи, че правната рамка на Международния трибунал в Хага е била спазена от служителите на съда по отношение третирането на обвиняемия, се казва в изявление на трибунала.

Няма пропуски в този аспект и следователно няма нужда от промени в разпоредбите и регулациите на този съд, се казва в текста.

Проверката е била извършена между 1 и 29 декември.

Слободан Праляк не е първият подсъдим в Хага, който избра смърттаТеодора Енчева разказва за измеренията на наказанието и признанието на Западните Балкани

В заключенията ѝ се отчита, че без конкретни разузнавателни сведения, каквито не е имало, и действайки в рамките на разпоредбите, няма мерки, които биха гарантирали залавянето на отровата на нито един етап.

Същевременно обаче при проверката са били набелязани някои мерки, които би могло да бъдат взети, така че при бъдещи случаи да се увеличи вероятността за залавяне.

Бившият командир на босненските хървати ген. Слободан Праляк се е отровил с цианкалийТой погълна демонстративно отровата пред очите на съдебния състав

На 29 ноември, в края на работата на трибунала, босненският хърватски генерал Слободан Праляк изпи отрова в момента, когато Апелативната камара потвърди присъдата му от 20 години затвор за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната в Босна през 90-те години. Той почина няколко часа по-късно в болницата на 72-годишна възраст.

Самоубилият се хърватски генерал оставил прощално писмоТой го е изпратил още преди две години
Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре