След нападението в Берлин преди дни мерките за сигурност в германската столица са засилени, но коледните базари отново посрещат посетители.

„Още по-рано много се говореше дали нещо ще се случи, къде би могло да се случи, по какъв начин. Нека не звучи странно, но това не e съвсем изненадващо. Случи се. Трагедия е, но не можеш и да я предотвратиш”, казва Паул, един от посетителите на базара на „Жандарменплац”.

„Когато се движа из града имам чувството, че хората са по-предпазливи, но и по-откликващи. Това е субективно впечатление. Берлин остава спокоен – нещо, което е характерно за града. Берлин никога не се страхувал от уроците на историята. Хората казват: продължаваме живота си нормално нататък”, добавя приятелят му Андреас.

Щандове отвориха и останалите 60 базари в столицата.

Днес за първи път след атентата първите си посетители ще посрещне и коледният базар на „Брайтшайтплац”.

Данните за разследването на терористичната атака в Берлин са противоречиви. Първоначално беше съобщено, че германската полиция е провела акция в два апартамента, но заподозреният за атаката Анис Амри не е открит. В последствие цялата информация, че е имало спецоперация, беше отречена.

На фона на трескавото разследване животът в Берлин продължава, но при по-строги правила.

Вижте още във видеото: