Противно на очакванията Робърт Мугабе не се оттегли
По-рано през деня той беше свален от лидерския пост на партията си и получи 24 часа, за да отстъпи и президентския
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Робърт Мугабе
Снимка: Reuters

93-годишният президент на Зимбабве Робърт Мугабе не отговори на очакванията да подаде оставка по време на обръщението си към нацията, което направи в неделя вечерта.

По-рано през деня Централният комитет на управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) го свали от председателския му пост и му даде срок до утре на обед местно време да подаде оставка като държавен глава – в противен случай ще започне импийчмънт.

И собствената партия на Робърт Мугабе вече не го искаНа извънредно заседание управляващата партия в Зимбабве свали президента от председателския пост

Сега обаче Мугабе, който от сряда е под домашен арест, каза, че възнамерява да председателства конгреса на партията през декември, макар на практика да не е ясно как това може да стане, след като беше свален.

Събитията от тази седмица не са заплаха за конституцията или за властта му, смята Мугабе, който допълни, че приема критиката на собствената си партия, военните и народа, без обаче да коментира възможността да се оттегли от президентския пост.

Мугабе и жена му били готови да умрат, но не да се оттеглятТе нямат намерение да легитимират военни преврат от тази седмица

На заседанието на ЗАНУ-ПФ  в неделя за нов неин лидер беше определен Емерсън Мнангагва. Той беше вицепрезидент на Зимбабве, но на 6 ноември Мугабе го отстрани от поста му под натиска на първата дама. Именно това отстраняване постави началото на политическата криза в страната и доведе до намесата на военните, отбелязва Ройтерс.

На същото заседание съпругата на Мугабе – Грейс, беше отстранена от ръководния пост на женската лига на страната, допълва АП.

Военният преврат в Зимбабве – след 37 години управление на Робърт МугабеСтраната е в тежки икономически и финансова ситуация, 90% от активните граждани са безработни, а цените преживяха увеличение с 500 млрд. процента
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре