Протестите заради Фъргюсън обхванаха цяла Америка. За разлика от вчера, обаче, нямаше сериозни сблъсъци.

Репортерът от bTV Новините Росен Цветков съобщи, че тази сутрин в Ню Йорк вече е спокойно, но снощи далеч не е било така. Мирният протест започна от Таймс Скуеър и продължи към Хералд Скуеър.

Демонстрантите напълно блокираха едно от големите кръстовища. Полицията се намеси и успя да възвърне реда, но с цената на много арести. Демонстрации имаше в десетки градове, където хиляди американци излязоха по улиците.

В цялата страна, демонстрантите вървяха с вдигнати ръце и скандираха "Ръцете горе, не стреляй!"

Големи демонстрации се проведоха и в Лос Анджелис, Чикаго, Оукланд, Атланта, Вашингтон.

В самия град Фъргюсън са разположени 2200 войници от Националната гвардия, в подкрепа на местните полицейски части. През последната нощ напрежение възникна само когато демонстрантите стигнаха до полицейския участък и подпалиха полицейска кола.

При друг инцидент изнервен шофьор опита да премине през блокирано кръстовище и блъсна един протестиращ.

Адвокатите на семейството на убития Майкъл Браун заявиха, че решението на съда е несправедливо. Застрелялият го бял полицай Дарън Уилсън даде първото си интервю за медиите и увери, че си е вършел работата и е действал напълно според закона.

Уилсън разказа подробно как младежът не е изпълнил нарежданията му да спре с агресията. Заявеното пред камерите е било подкрепено и от показанията на свидетели, разпитани от съдебното жури.

Мнението, което се налага в Америка, е че расовите различия съвсем не са изчезнали. Хората са разделени на две общества - на белите и на цветнокожите.

Доказателство е анкета, която сочи, че две трети от белите американци оправдават действията на полицая, докато две трети от чернокожите смятат, че младежът във Фъргюсън е бил застрелян заради цвета на кожата си.