Бурните улични протести в Молдова ни накараха да се свържем с представители на българското малцинство там. Фьодор Сабий е председател на Българската община в Република Молдова и ни разказа накратко по телефона за щурма на парламента и цялостната ситуация в страната.

Интервю на международния редактор Апостол Николов

Можете ли да ни разкажете какво се случва в Кишинев от първо лице? Изглежда сякаш има опит за сваляне на правителството, но информацията като цяло е противоречива.

Днес имаше извънредно заседание на парламента и беше утвърден нов кабинет. Парламентът заседава буквално 30 минути и прие набързо състава на правителството. Опозиционната Платформа „ДА" призова хората да излязат на улицата. Те не са съгласни, те смятат, че този министър председател - Павел Филип е корумпиран и е част от структурата на Владимир Плахотнюк. На площада имаше много хора, опитаха се да влязат в парламента, но как ще завърши всичко засега не се знае. Вече има реакции на европейските структури, на американския посланик.

А те какво казват?

Призовават управляващите да установят диалог с протестиращите.

А кои всъщност са протестиращите? Това опозиционна организация, родена от протестите през миналата година ли е? Тогава имаше доста протести заради изчезналите пари от банковата система (1 млрд. долара изчезнаха без следа от общо три банки - б.а.)

Участваха социалистите на Игор Додон, партията на Ренато Усатый ("Наша партия" - б.а.), както и Платформа „ДА”. Но като цяло протестът беше свикан именно от Платформа „ДА”. Това е проевропейска политическа формация, която не е съгласна с политиката на сега управляващите и обвинява сегашното ръководство на държавата в кражбата на този милиард, за който вие споменахте.

Хората, които са на улицата отразяват ли общата позиция на населението или са подтиквани от някакви лобита? Трудно ни е да се ориентираме от страни заради мощната пропаганда и поляризираното отразяване на събитията в Молдова.

Последните социологически проучвания показват, че до 70 процента от гражданите не са съгласни с политиката на сегашната власт. Те настояват да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори.

А смятате ли, че изборите ще оправят ситуацията?

Разбирате ли, въпросът е в друго. Управляващите ги е страх, че ще спечелят проруските политически сили. Затова са се вкопчили във властта с двете ръце и не знаят какво да правят. Не знам как ще завърши всичко, но ситуацията е напрегната.

Може ли да се сравнява ситуацията в Кишинев с това, което се случи в Киев и в Украйна преди време? Все пак постоянно се говори за напрежение с Приднестровието.

Не мисля, че може да се прави сравнение. Към момента ситуацията в Приднестровието е спокойна. Тя няма отношение към сегашния конфликт в Молдова. Просто хората искат предсрочни избори. Ситуацията в страната е тежка, беднотията е голяма, има икономическа криза и хората са възмутени.

Тоест, протестите имат чисто икономическа основа?

Да, цените са високи, заплатите и пенсиите са ниски и хората не знаят как да излязат от тази ситуация.

Споменахте олигарха Плахотнюк - каква е ролята му за всичко, което се случва? В редица публикации прочетох, че той е сочен за основен виновник за кризата в страната.

Той е неофициален лидер на Демократическата партия на Молдова. Смята се, че той контролира съдебната система, силовите министерства и икономическите структури. Мнозина вярват, че той стои зад кражбата на въпросния милиард, но юридически доказателства за това няма. Но като цяло хората са изморени от ситуацията. Както и вие споменахте - една година има протести, а управляващите не реагират по никакъв начин не правят никакви отстъпки и така се стига до сегашната ситуация.

А каква е позицията на българската общност в Молдова?

Ние като цяло не се месим в тези процеси. А и изобщо българите и другите национални малцинства не са представени в сегашната власт така или иначе.