Докато в Украйна издирват проруския експрезидент Виктор Янукович и опозицията подготвя коалиционно правителство, московски съд наложи тежки присъди на демократични активисти, докато пред сградата му силите за сигурност извършваха масови арести на протестиращи.

Магистратите от Замоскворецкият районен съд наложиха ефективни присъди от между 2.5 и 4 години лишаване от свобода заради безредиците на на пл. "Болотная"от 6 май 2012 г. - денят преди Владимир Путин отново да встъпи в длъжност като президент.

Още в петък съдът ги призна за виновни, изтъквайки, че са действали умишлено и са "приложили неопасно за живота физическо насилие срещу служители на правоохранителните органи, изпълнявали служебните си задължения". Една от присъдите е условна.

Въпреки предупрежденията на полицията, пред сградата на съда се събраха няколкостотин души, за да подкрепят обвиняемите със скандирания "Без Майдан няма да има свобода" и "Освободете политическите затворници"., съобщава кореспондентът на БНР в руската столица.

Силите на реда арестуваха около 200 души. Сред тях са известните опозиционери Алексей Навалнии Иля
Яшин, журналистът Сергей Пархоменко и музикантките от групата "Пуси райът" Надежда Толоконникова и Мария Альохина.

Според международната правозащитна организация Amnesty International, делото срещу активистите от "Болотная" е показен процес с цел да сплаши хората, недоволни от сегашната власт.