Извънредното положение и полицейски час бяха въведени в близо 40 града на Съединените щати, след като протестите в страната против расизма на места прераснаха в пълна анархия. 

Лос Анджелис, Сан Франциско, Бевърли Хилс, Денвър, Маями, Атланта, Чикаго, Детройт, Далас, Филаделфия, Минеаполис са малка част от градовете, в които свободното излизане през нощта е забранено, съобщава „Си Ен Ен“. 

Снимка: Reuters

Губернаторът на Аризона предупреди, че гражданите, които предизвикват напрежение или се бунтуват – ще бъдат арестувани. В Тексас пък федералните агенти ще могат да изпълняват функциите на полицаи. Достъпът до индустриалната зона в Чикаго беше ограничен само за служителите и живеещите в района. Основните магистрали в Минесота също бяха затворени.   

Седмица след убийството на невъоръжен чернокож от полицай в Минеаполис, се наложи намесата на близо 5000 военни от Националната гвардията в 15 щата, други 2000 служители на армията са в готовност. Общият брой на арестуваните от началото на протестите е близо 4100 души. 

Демонстрациите достигнаха до столицата Вашингтон, като протестиращи обградиха Белия дом. Медиите зад Океана съобщават, че в петък се е наложило президентът Доналд Тръмп и семейството му да бъдат скрити в подземен бункер, като са останали там за кратко. 

Снимка: Reuters

Контролът за достъп обаче, ще бъде завишен. Служителите в Белия дом ще преминават през щателна проверка преди да бъдат допуснати до работните им места. 

Сблъсъци между униформени и полиция имаше и в Ню Йорк. Кола беше подпалена в центъра на града, банка на „Юнион Скуеър“ е била ограбена, а стотици магазини остават затворени заради безредиците по улиците. 

В Бостън над 20 полицейски служители пострадаха в опити да въведат ред при протеста, а седем униформени бяха хоспитализирани. Престрелка със служители на реда пък е имало в Оукланд, Калифрния. При стрелбата няма пострадали, но тя се случва едва два дни, след като двама полицаи загинаха от огнестрелни рани. 

Снимка: Reuters

Властите в Минесота обявиха, че протестите в щата най-вероятно се предвождат от агитатори, които се опитват да предизвикват хаос. Междувременно бившият полицаят, който беше заснет как притиска с врата на Флойд с коляно – трябваше днес да влезе в съда, но делото беше отложено за 8 юни. 

Протести за справедливост след смъртта на Флойд бяха проведени и извън САЩ. „Марш за солидарност“ имаше в Лондон, Берлин, Нова Зеландия и Австралия.