Пети пореден ден протестират гражданите в македонската столица Скопие. Гражданският протест в Македония не стихва, а властта не отстъпва.

Освен че настояват да се отмени решението на президента Георге Иванов, с което той амнистира политици, обвинени в корупция, гражданите искат и да няма избори на 5 юни, които вече бяха насрочени. Официално хората казват, че страната им не е готова за такъв вот. Неофициално обаче споделят, че се притесняват вотът им да не бъде манипулиран.

Гражданите се събраха пред сградата на Специалната прокуратура, а впоследствие се насочиха към Народното събрание. Както и вчера, пътят им е преграден от полицейски кордон. Те скандираха „Оставка, оставка” и „Няма правда, няма мир”.

Хората в Скопие са разделени за смисъла от протестите.

„Мислим, че това, което се случва, е заради корупцията на властта, 5-6 милиарда са изнесени от страната”, коментира Мариян Ненов. Други пък подкрепят протестите само ако са мирни.

В Скопие традиционно има и много българи. Дошли са на екскурзия и попаднали в епицентъра на събитията. „Мисля, че са прави гражданите да протестират, не трябва се спира разследването на политици”, казва Милен.

Докато градът се готви за пореден протест, пред партийните централи е тихо. Само при управляващите пази и полиция.

В албанския квартал на женския пазар е работен ден, но хората се оплакват, че живеят все по-зле и никой няма пари. „За нас е катастрофа, няма нищо, няма работа”, оплаква се Афет.

Албанците също са недоволни и смятат, че не ги третират справедливо.

Партията на албанците също призова президента да преосмисли решението си за амнистия.