Около хиляда души се събраха във вторник вечер пред сградата на правителството на Латвия в столицата Рига в знак на протест срещу решението на правителството да приеме 250 бежанци от африкански страни, предаде БТА.

Протестиращите носеха плакати, на които пишеше: "Стоп на мигрантите", "Ние сме против солидарността", "Решение за приемане на бежанци трябва да се взима с референдум".

Един от инициаторите на акцията е националното обединение "Всичко за Латвия! - Отечество и свобода/Движение за национална независимост на Латвия", което влиза в управляващата коалиция.

Депутатът от обединението Райвис Дзинтарс заяви пред ТАСС, че според него латвийското общество е заблуждавано, защото сега става дума за 250 бежанци, но ще се създаде прецедент и в бъдеще това може да доведе до нов тип емиграция.

Въпросът за приемането на имигранти предизвика разногласия в управляващата коалиция, но представителите на националния блок заявиха, че нямат намерение да развалят коалицията.

На протеста бе заявено, че противниците на приемането на бежанци ще започнат да събират подписи за провеждане на референдум по въпроса.