Десетки ядосани палестинци протестираха на Западния бряг, срещу смъртта на палестинския гражданин Омар Зайед.

Той беше намерен мъртъв тази сутрин в палестинското посолство в София.

Протестът избухна в родния брат на Зайед – Дженин, след петъчната молитва.Братът на Зайед – Омар, заяви, че българските власти са искали да предадат Омар на Израел.

„Брат ми беше извикан от българските власти и са му казали, че ще бъде предаден на Израел. Омар се върна в палестинското посолство и помолихме мисията ни да го пази. Палестинското министерство на външните работи не прие този случай достатъчно сериозно, затова държим отговорни палестинския посланик и министъра на външните работи за това убийство. Научихме, че палестинският президент е назначил комисия за разследване на случая и се надяваме на сериозно разследване, а не просто това да е опит да ни успокоят“, каза той.

Самият Ахмед също е бил в затвора. Той е бил освободен от като част от сделката по освобождаването на отвлечения от „Хамас“ Гилад Шалит през 2011 г.

Омар Зайед беше издирван от израелските власти, за да изтърпи присъдата си – доживотен затвор, за убийството през 1986 г. на израелски гражданин. През 1990 г. той избягал от военна болница и след като минал през няколко държави, се установил в България. От 2012 г. има разрешение за постоянно пребиваване в страната. Женен е за българка, с която имат три деца.

Въпросът за екстрадицията на Зайед е бил повдигнат при посещението на премиера Бойко Борисов в Израел и Палестина преди дни, каза самият Борисов. Той обаче е заявил на двете страни, че това трябва да се случи по законов път.

Снимка: IBA news, Israel channel 1

Посланикът на Палестина в София разреши на разследващ екип да влезе в района на посолството. От направения оглед на мястото и събраните досега доказателства се предполага, че Омар Зайед е бил бутнат от един от по-високите етажи на сградата на посолството.

В първи коментар на ситуацията главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че мъжът е бил жив при пристигането на екипите на Бърза помощ, но впоследствие е издъхнал.

От общността на палестинците в България са убедени, че става дума за убийство, свързано с израелските тайни служби Мосад.

Народният фронт за освобождение на Палестина (НФОП) също обвини Мосад, че е убила Зайед.

В събота в България пристига комисия, назначена от президентството на Палестина, която да разследва случая заедно с българските власти.