Десетки поддръжници и противници на действията на нюйоркската полиция се оказаха на броени метри едни от други в центъра на американския град, предаде Ройтерс. До напрегнатата ситуация се стигна след седмици на предимно мирни протести.

Това е един от първите контрапротести в подкрепа на силите на реда след смъртта на чернокожия Ерик Гарнър, починал от задушаване при арест през юли. Случаят доведе до множество демонстрации срещу отношението към представители на малцинствата.

Той стана известен около убийството на младия чернокож Майкъл Браун, застрелян от полицай във Фъргюсън.

В късните часове на вчерашния ден местно време, около 100 подкрепящи полицията активисти се събраха в Манхатън, като метални заграждения и цивилни полицаи ги отделяха от десетки техни противници. Не се стигна до насилие, макар да имаше размяна на аргументи на висок глас.

Сред контрапротестиращите имаше и близки на полицаи. Част от контрапротестиращите бяха с фланелки с надпис „Мога да дишам” – своеобразен отговор на кампанията след смъртта на Гарнър, наречена „Не мога да дишам”. Последното са думите на мъжа, преди да издъхне.

Кметът на града Бил де Блазио е в сложна ситуация, след като съдебен състав не намери основание да повдигне обвинение срещу полицая, отнел живота на Гарнър. Той е принуден да критикува действията на униформените, но в същото време се опитва да прави това по начин, който да не му докара проблеми с влиятелния полицейски синдикат.