Проруският кандидат Игор Додон спечели вчерашните президентски избори в Молдова.

Той победи своята опонентка – проевропейката, бивша министърка на образованието, Мая Санду, с 55% от гласовете на избирателите, показват предварителни данни на Централната избирателна комисия в страната. Разликата между двамата претенденти за поста е около 150 000 гласа, като избирателната активност достигна 53,3%.

Снимка: Reuters

Додон, който е лидер на Партията на социалистите в Молдова и бивш министър на икономиката, победи и на първия изборен тур на 30 октомври.

„Спечелихме, всички го разбраха”, заяви новият президент по време на среднощната пресконференция. Той благодари на опонентката си за добрата предизборна кампания и я поздрави за резултатите ѝ. Додон обеща да вземе предвид позицията и на избиратели на Санду.

 Президентските избори поставиха едни срещу други привържениците на сближаването с Русия и защитниците на евроинтеграцията. Додон обеща да работи за промяна на икономическата част от споразумението за асоцииране с ЕС, подписано през 2014 г. от проевропейските молдовски власти. Той обещава да направи така, че страната му да може да търгува както с Русия, така и с ЕС.

Това споразумение позволи постепенното отваряне на европейския пазар за молдовски продукти и в момента половината износ на Молдова е към Европа. Тази стъпка обаче разгневи Москва, която веднага наложи ембарго върху вноса на плодове и месо от Молдова, наказвайки по този начин молдовците, голяма част от които се прехранват от земеделие.