Хората биха могли да се измъкнат от черните дупки, а не да „заседнат” в тях, според нова теория на професор Стивън Хокинг. Разкритието беше оповестено на конференция в Стокхолм.

До сега експертите смятаха, че всяка материя, попаднала в черна дупка би била разрушена заради огромните гравитационни сили на черните дупки. Според последното твърдение на Хокинг обаче, хората не само ще могат да се измъкнат от черна дупка, но и ще могат да излязат в друго измерение.

„Дупката трябва да е голяма и ако се върти, може да представлява вход към друга вселена. Но веднъж влезли в нея, не би било възможно да се върнете в нашата вселена. Така че макар и да желая да пътувам в космоса, не бих опитал това”, допълни гениалният физик.

Предположението на професор Хокинг е опит да бъде отговорено на трудния за физиците въпрос какво се случва с обекти или материя, когато попаднат отвъд хоризонта на събитията, откъдето дори светлината не може да се върне. Учените са убедени, че информацията за обекта трябва да бъде запазена, дори и ако самото нещо бъде погълнато. Новата теория на Хокинг, обаче, разкрива нови хоризонти – според нея обектът никога няма да намери път към вътрешността на черна дупка, и никога няма да се наложи да си проправи път обратно. Следователно, ако хора попаднат в черна дупка, те няма да изчезнат. Възможностите са или да останат като „холограма” на ръба, или да излязат в друго измерение.

„Ако сте попаднали в черна дупка, не се отчайвайте. Има път навън”, коментира Стивън Хокинг.