Липсата на реакция от страна на българския посланик в Анкара Надежда Нейнски по време на опита за атентат в Турция е недопустима. Около тази теза се обединиха Юрий Асланов и проф. Михаил Мирчев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Тя беше неоткриваема. Нямаше нито позиция, нито информация, да съобщи има ли пострадали българи, да информира какво предприема като конкретни мерки и т. н. Просто мълчание. „Нея я няма физически, което е абсурд на абсурдите“, каза проф. Мирчев.

Снимка: bTV

Според Асланов, ако е вярно, че външният министър ѝ е наредил да се скрие и да мълчи, това подсказва, че нашето правителство не е субект, а е обект –  т.е. чака някой друг да му каже какво да прави и тогава да вземе решение.

„Очевидно има пряка зависимост от външни сили – чака се някакво разпореждане или мнение да изкристализира и тогава правителството да действа. Това е недопустимо в момент, в който десетки хиляди, а може би и повече, български граждани се вълнуват за съдбата на свои близки и роднини, каза Асланов.

Американците много се забавиха, а с това и българският външен министър. Това е елементарната връзка, която можем да направим, коментира Мирчев.

Според двамата изглежда, че след опита за преврат Ердоган укрепява позициите и се превръща единствен и незаменим лидер.

Снимка: bTV

Проф. Мирчев обаче посочи, че според него ефектът ще бъде обратен, защото президентът си печели прекалено много врагове с масовите репресии. Още повече, че турските власти директно обвиниха САЩ в намеса. Гостът посочи, че може противниците да са разчистени от армията и правосъдието, например, но остава обществото, опозицията, част от армията.

Либералното разбиране за демокрацията никога не е било приложимо в Турция, коментира Юрий Асланов. Там, от формална гледна точка, има демокрация, но през последните 10 – 15 г., при управлението на Ердоган, се засилват съмненията за светския характер на демокрацията. Спорно е коя е по-светската сила – режимът на Ердоган или армията, чието командване винаги е било проамериканско и просветско. Ако последват репресии и към политическата опозиция, освен че пострадаха опозиционни медии и се уволняват съдии без обяснение, това ще е белег на ориентация към откровено тоталитарно управление и най-вероятно Ердоган този път ще успее да промени конституцията.

Снимка: bTV

По думите на проф. Мирчев стабилността след тези събития има и чисто икономическо изражение, защото световният бизнесът или стагнира, или се оттегля. Турция, от една богата и просперираща държава с изключително иконом развитие, може да катастрофира буквално за няколко месеца и това ще взриви обществото срещу Ердоган.

Според Асланов Европа би трябвало да има обеца на ухото, защото знае какво последва след разрушаването на тоталитарни, но светски режими в Ирак, Либия и на др. места. – остана изгорена земя. При всяко положение Европа предпочита мир пред напрежение и то на собствената си територия.

Проблемът е, че няма мир, защото Ердоган е все по-жесток и репресивен диктатор и е ислямист, при това фундаменталист ислямист, каза проф. Мирчев.

Вижте целия разговор във видеото:

Двамата коментираха и отношенията на БПС.

На въпрос лицемерна ли ще е коалицията на БСП и АБВ Мирчев отговори, че отношенията на двете партии са много сложни и още при първата им първата среща нещата забуксуваха. Ако има споразумение между тях преди изборите, това означава доминация на личността на Георги Първанов и обезличаване на Корнелия Нинова, което не е в полза нито на БСП, нито на лидера ѝ.

Според Асланов ако се стигне до споразумение и има претенции в лично качество кой да бъде кандидатът за президент, те няма да бъдат уважени.