Спасителната операция за намиране на оцелели от потъналия кораб с имигранти край Италия продължава.

Междувременно 98 бежанци от друг кораб се добраха до италиански бряг. Рано тази сутрин те пристигнаха в Сицилия. Половината са жени и малки деца.

Това е поредният кораб с емигранти, бягащи от войната на изток.

Намаляват обаче надеждите за намиране на оцелели сред трагедията от предишната нощ, при която кораб със стотици имигранти потъна в Средиземно море.

За момента е потвърдена смъртта на 24 души, спасени са 28.

Според един от спасените, на борда е имало не 700, а 950 души. Корабокрушението стана на 70 мили от италианския бряг, близо до остров Лампедуза.

Последният случай с потънал кораб и стотици жертви в Средиземно, който разтърси Европа, беше през октомври 2013 г. Тогава жертвите бяха 360.

С бойни кораби край Либия

Европейският съюз обмисля дали да изпрати бойни кораби до брега на Либия за борба с контрабандата на петрол и оръжия, но се опасява, че това може да насърчи повече мигранти да поемат по море с надеждата да бъдат спасени и отведени в Европа, гласи документ на ЕС, цитиран от Ройтерс.

В него са формулирани опасенията на Европа, че спасяване на по-голям брой хора може да стане стимул за трафикантските банди да изпращат повече хора на несигурни плавателни съдове.

В поверителния документ, съставен преди удавянето на стотици хора при потъването на рибоволния кораб в събота срещу неделя край брега на Либия, се съдържа предупреждение, че военноморска мисия на ЕС може да се превърне във фактор на риск от отправяне към Европа на по-голям брой мигранти.

Военноморската мисия е един от вариантите, предложени от експерти на ЕС в службата на върховния представител за външната политика Федерика Могерини за подкрепа на евентуално правителство на националното единство в Либия, което може да бъде създадено при успех на преговорите с посредничеството на ООН.

Дипломати от ЕС заявиха, че в близко бъдеще не е вероятно да бъде предприета подобна мисия, отбелязва Ройтерс. Вариантите ще бъдат обсъдени от външните министри на страните в ЕС днес в Люксембург.