Недоволството на сънародниците ни зад граница от Изборния кодекс продължава. По Великден те протестираха срещу начина, по който ще се откриват изборни секции и са в очакване на президентското вето.

Снимки от различни точки по света, където има българи, които искат да гласуват, но не по новите правила, показват начина, по който те празнуваха – с боядисани яйца с различни надписи – „Вето”, „Стига трикове” и други.

Диаспорите ни в Европа, САЩ и Австралия искат вето и да се върнат старите правила. А именно секции да се откриват и при подадени над 40 заявления, както и да има автоматични секции, т.е.  урни да има там, където през последните пет години са гласували над 100 души.

„Искаме вето” - това чухме от сънародниците ни зад граница по празниците. Чудят се защо законодателите са стигнали до бройката от над 100 заявления, нужни за откриването на секция извън дипломатическите представителства в Евросъюза.

„Това е абсолютно произволна промяна, която прави за нас по-трудно откриването на секции, които традиционно откриваме извън Лондон.  И не отговаря на никаква логика и здрав разум”, смята Мария Спирова от Оксфорд.

По изчисления на българската общност на Острова, по новите правила в Лондон от 12 секции ще може да се гласува в една.

„В Лондон на миналите избори гласуваха над 8000 човека, няма как 8000 човека да преминат през посолствата по физическите закони на нашата планета„ коментира Мария Спирова.

Сънародниците ни се заканват да не спират с протестите. Очакват налагането на вето, а ако то не се случи ще сезират Конституционния съд.

„Това, което искаме е да бъдем третирани еднакво, това че съм навън географски не ме прави втора категория гражданин”, каза Силвия Атипова, журналист от Белгия.

Според недоволните аргументът, че така ще се ограничат гласовете от Турция не важи. Просто защото в един момент ще започнат да идват автобусите с гласуващи от южната ни съседка. А депутатите ще мислят за поправки, ако дойде ветото.