Испанските власти продължават търсенето на последния известен на този етап заподозрян за терористичното нападение в Барселона, което отне живота на 13 души, съобщават световните агенции. След пореден обрат в разследването късно вечерта в петък стана ясно, че зад волана на буса, връхлетял в пешеходна зона, е бил 22-годишният Юнес Абуякуб, който все още не е заловен.

До момента се смяташе, че атаката е била извършена от 17-годишния Муса Укабир, ликвидиран по-късно заедно с четирима други мъже при опит за нова атака в градчето Камбрилс.

Началникът на полицията Хосеп Траперо коментира пред местна телевизия, че той и колегите му смятат, че шофьорът е бил по-лек от Укабир. Името на Абуякуб беше цитирано от източници на в.”Ел Паис”.

Мъжът, който е от марокански произход (подобно на останалите, свързани с атаките), е живеел в град Рипол, северно от Барселона. 

Трима души са арестувани в населеното място.

По първоначални данни терористичната клетка е включвала 10 или 12 души, от които всички без Абуякуб са или арестувани, или убити.

Първият заподозрян за атаките беше Дрис Оукабир, който обаче се предаде на полицията и заяви, че малкият му брат Муса е откраднал документите му. Именно с тях е бил взет микробусът, който е трябвало да бъде използван за бягство след атаката.

Смята се, че терористите са имали план за много по-голям атентат, но експлозия в квартирата, където се изготвяли бомбите, ги принудил да разчитат на атака с моторно превозно средство.

При второто нападение – в Камбрилс, нападателите са имали фалшиви шахидски колани и ножове. Тогава те убиха една жена и раниха няколко души. Този път обаче полицията реагира бързо и, според Траперо, един от подчинените му сам е успял да застреля четирима от екстремистите.

„Ислямска държава” пое отговорност за действията им.

Кой е виновен за кървавите атентати в Европа?