Общо 16 250 души, направили опит да преминат нелегално турско-българската и турско-гръцката граница на път за Европа, са били заловени от турските власти в Одрин през 2013 г., предаде БТА.

Мнозинството от заловените възнамерявали да се прехвърлят в Италия, Германия, Франция, Холандия и Белгия, където да си намерят работа и по-добри условия на живот.

Мигрантите заплащали на каналджиите в Турция между 500 и 1500 долара на човек. Голяма част от тях са били заловени от органите по сигурността, но други били изоставяни на турска територия от трафикантите, а трети са починали от студ по пътя или са се удавили в морето.

При смъртните случаи на хора с установена самоличност турските органи по сигурността издавали документ и труповете се предавали на дипломатическите служби според националната принадлежност. Онези, у които не бил намерен документ за самоличност, били погребвани в гробищата за бездомни.

Хората, които въпреки всички трудности успеели да преминат от Одрин в Гърция, без да бъдат заловени от гръцките власти, продължавали към различни европейски държави.

Заловените през тази година край Одрин 16 250 мигранти са от близо 80 държави. Най-много са сирийските граждани, следвани от палестинци, граждани на Мианма, Афганистан, Мароко, Иран и Ирак.

Директорът на одринската дирекция по сигурността Джемил Джейлан заяви, че бежанският проблем е не само турски, а световен проблем. „Одрин е съседен на България и Гърция и поради това много бежанци използват града като база за преминаване към съседните държави, защото са членки на ЕС. Мнозинството от бегълците поемат по този опасен път, прокудени от икономически трудности в страните си или по политически причини", изтъква полицейският директор.

Той допълни, че заловените от турските органи бежанци са настанявани в Центъра за реадмисия, където са създадени подходящи условия. В центъра има бръснарница, болница, интернет кафе, пералня, столова, стаи с телевизор и помещения за социални дейности.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас