Свещеник призова сърбите да се покаят и да се молят за дъжд, докато стотици горски пожари бушуват на Балканите, включително и в Сърбия. Частите на ЕУФОР в Босна и Херцеговина изпратиха хеликоптери, които се включиха в гасенето на горски пожари в източния босненски регион Братунац.

Температурите в страните от Западните Балкани през последната седмица се покачиха над 40 градуса и разбиха всички надежди за дъжд, който да спаси реколтата, предава Ройтерс.

Властите в Сърбия съобщиха, че в петък на територията на страната са бушували 260 горски пожара. Най-големите са в борова гора в планината Златибор и в националния парк Тара. До момента няма данни за пострадали.

„Гори навсякъде. Никога преди не сме виждали подобно нещо”, заяви ръководителят на службата за извънредни ситуации към Министерството на вътрешните работи Предраг Марич.

Православният свещеник Милутин от западния сръбски град Валево призова хората в страната да се съберат в неделя, да се покаят за греховете си и да се молят за дъжд.

Заради пожарите властите в Босна и Херцеговина поискаха международна помощ. В Косово се обърнаха за помощ към НАТО.

Междувременно властите в Хърватия обмислят да отложат началото на учебната година от 3 за 10 септември заради горещините.