Привържениците на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон закриха предизборната кампания без него. Той ги поздрави от Белгия.

Регионалните избори в Каталуния ще се проведат на 21 декември. Те бяха свикани от централните испански власти след разпускането на правителството на автономната област.

Кампанията си днес закри и главната опозиционна партия „Гражданите”, която е против отделянето на Каталуния от Испания.

Снимка: Reuters

На 27 октомври Мадрид отстрани от длъжност регионалното правителство, когато то одобри резолюция за независимост на автономния район.

Сега в Каталуния е въведено пряко управление на централните власти, а испанският премиер Мариано Рахой разпусна парламента в Барселона и насрочи на 21 декември предсрочни избори.

12 от 13-те министри от разформированото правителство на Каталуния са кандидати на изборите. Пучдемон и намиращият се в ареста уволнен вицепремиер Ориол Жункерас се борят за лидерската позиция в сепаратисткия лагер.

Според проучванията на общественото мнение изходът от надпреварата между привържениците на независимостта и на оставането на Каталуния в Испания е неясен.

Възможно е своеобразен арбитър да се окаже по-малка политическа сила, която е против независимостта, но е за произвеждане на референдум за самоопределение, който според Мадрид би бил противоконституционен.

На последните избори в Каталуния през 2015 г., сепаратистите спечелиха мнозинство в регионалния парламент с 47,8% от гласовете.