По оценка на ООН ежегодните щети от стихийни бедствия по света достигат 300 милиарда долара. Това стана ясно по време на Третата световна конференция на ООН за намаляване на риска от бедствия с участието на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, японския премиер Шиндзо Абе, държавни лидери и министри в японския град Сендай.

"Това, което планираме да обсъдим на тази конференция е реалност за милиони хора по цял свят. Именно потребностите на тези хора трябва да вземем предвид в хода на дискусиите ни", заяви при откриването на конференцията Бан Ки Мун.

По думите на генералния секретар на ООН ако всяка година се отделят по 6 милиарда долара за развитие и поддръжка на програми за предотвратяване и намаляване на рисковете от бедствия, това ще помогне да се понижат щетите до 360 милиарда долара за целия период до 2030 г.

Правителството на Япония ще отдели 4 милиарда долара през следващите четири години за минимизиране на последствията от природни бедствия в света, включително развитие и изграждане на инфраструктура, заяви японският премиер Шиндзо Абе.

В следващите четири години Япония също така ще обучи 40 хиляди специалисти по предотвратяване на природни бедствия, добави Абе, който благодари за подкрепата на международната общност за Япония в борбата с последствията от трагедията на 11 март 2011 г.

На тази дата страната пострада от земетресение с магнитуд 9,0, което предизвика цунами с височина на вълните до 40 метра. В тази трагедия бяха разрушени 40 хиляди постройки и бяха унищожени градски квартали и цели населени места. Бе предизвикана и авария в АЕЦ "Фукушима" с отделяне на радиация. Земетресението взе почти 19 хиляди жертви.