Десетки хиляди българи са на пътя на супербурята Санди в Съединените щати. Много от тях са се евакуирали преди удара на урагана, който ще засегне над 50 милиона души по източното крайбрежие на страната. Властите очакват "възможно най-лошия сценарий" от наводнения, ураганен вятър, разрушения за милиарди и вероятно човешки жертви.

Супербурята Санди е като от филм - насочила се е към най-големите и гъстонаселени градове в Съединените щати - Ню Йорк, Вашингтон, Бостън.

"Това е сериозна и огромна буря. Моят първи съвет към всички по източното крайбрежие е да приемат ситуацията много сериозно и да следват инструкциите на местните власти", съветва президентът Барак Обама.

Инструкциите са ясни - всеки, който живее близо до водата, трябва да се евакуира. От снощи животът в Ню Йорк - градът, който никога не спи, е буквално спрял след като метрото престана да се движи. Мегаполисът се превърна в призрачен град - училищата са затворени, отменени са хиляди полети. Офисите на Федералните власти във Вашингтон не работят.

"Гледаме с известно намигване на ситуацията и се надяваме, че ураганът няма да е толкова сериозно бедствие, както засега се представя", каза сънародничката ни Боряна Джамбазова.

10 милиона може да останат без ток в следващите 24 часа. Санди е огромна буря, която от край до край е над 1600 километра. Ураганът е особено опасен, защото когато доближи крайбрежието ще се сблъска със студена област от ниско налягане, която ще му даде още енергия. Сблъсъкът ще доведе до обилен снеговалеж на някои места и вълни с височина от 2 до 4 метра. Въпреки опасността, за някои хора евакуацията не е опция. Очаква се Санди да удари по-късно тази вечер или утре сутрин.

Очакваме вашите снимки и видеоматериали от усложнената метеорологична обстановка в САЩ в рубриката
"Аз, репортерът"!

Потребители ни изпратиха снимки от ситуацията в Оушън сити, Мериленд, където улиците вече са се превърнали в реки и тече евакуация, и Мистик, Кънектикът, където все още са в очакване на стихията. Вижте галерията тук!


  • Мъж загина при порой в Солун, Западните Балкани са под вода
  • Един човек е загинал и един е в неизвестност при наводнения в Словения
  • 200 къщи падат в Ню Йорк заради Санди
  • 30 млрд. долара ще поправят щетите след Санди в Ню Йорк
  • Блумбърг въведе режим на бензина заради последиците от Санди
  • Близо милион жители на Ню Йорк остават без ток
  • Нова буря заплашва САЩ
  • Спестявайки си гнева на американците, кметът на Ню Йорк отмени маратона
  • Модел се снима сред останките от Санди
  • 4 милиона домакинства без ток заради Санди