Ураганът Санди е взел първите си жертви в Съединените щати. Стихията връхлетя бреговете на Ню Джърси рано сутринта. По последни данни до момента най-малко 16 души са загинали в резултат на преминаването на урагана над щатите Ню Йорк, Ню Джърси, Мериленд, Западна Вирджиния, Северна Каролина и Кънектикът. По-голямата част от смъртните случаи са в резлутат от паднали дървета. Канадските власти съобщават за един загинал в град Торонто.

Ураганът предизвика поройни дъждове по улиците на Атлантик сити. В Манхатън бе регистрирано рекордно вълнение, което доведе до наводняването на подстанция и до повсеместно спиране на електрозахранването.

Силните ветрове събориха строителен кран върху 90-етажен небостъргач. До жертви не се стигна, но властите разпоредиха евакуацията на високите етажи.

До момента в резултат на бурята е спряно електричеството на най-малко 5,7 милиона души в източната част на САЩ. Сред най-тежко засегнатите са щатите Ню Йорк и Ню Джърси.

Без ток е и в университетската болница в Ню Йорк, което е принудило властите да преместят пациентите в други лечебни заведения, където все още има електрозахранване. В мегаполиса са избухнали и няколко пожара от прекъснати електропроводи.

Наводнено е и част от метрото. Отменени са над 9 хиляди полета от летищата по източното крайбрежие на САЩ.

Очаква се силните ветрове и дъждове да продължат в засегнатия район до довечера и въпреки че те постепенно отслабват, скоростта на вятъра още дълго време ще продължи да бъде достатъчно опасна. По-рано Националната метеорологична служба предупреди, че в близките дни може да се очаква най-силното наводнение за последните 16 години.

В една от най-старите атомни електроцентрали в САЩ се наложи въвеждането на режим на „особена ситуация”, съобщи федералната Комисия по ядрено регулиране.

Под заплаха от наводняване се оказа атомният реактор „Ойстер Крийк” в щата Ню Джърси. Първоначално там бе обявен режим на „необичайно събитие” – най-ниското ниво по приетата в американските АЕЦ скала за опасност. Два часа по-късно се наложи повишаването на нивото до второ от общо четири равнища.

В същото време представителите на комисията подчертават, че ситуацията е под контрол. Те очакват, че в близките часове равнището на водата в района на централата, която се намира в близост до Атлантическия океан, ще започне да спада.

Ураганът промени и плановете на кандидат-президентите в последните дни на предизборната кампания. Барак Обама отмени планираното пътуване във Флорида. Вместо него за там заминава Бил Клинтън.

Кандидатът на Републиканската партия Мит Ромни също отмени няколко предизборни митинга.

  • Мъж загина при порой в Солун, Западните Балкани са под вода
  • Един човек е загинал и един е в неизвестност при наводнения в Словения
  • 200 къщи падат в Ню Йорк заради Санди
  • 30 млрд. долара ще поправят щетите след Санди в Ню Йорк
  • Блумбърг въведе режим на бензина заради последиците от Санди
  • Близо милион жители на Ню Йорк остават без ток
  • Нова буря заплашва САЩ
  • Спестявайки си гнева на американците, кметът на Ню Йорк отмени маратона
  • Модел се снима сред останките от Санди
  • 4 милиона домакинства без ток заради Санди