Принц Чарлз в "Досиетата от рая": Частното му имение получило милиони от офшорки
Принцът инвестирал в компания, която търгува с въглеродни емисии
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Принц Чарлз в идеалния дом - 5
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

И принц Чарлз, освен майка си - кралица Елизабет Втора, се оказва замесен в скандалните разкрития на "Досиетата от рая", пише БТА, цитирайки вестник "Гардиън".

Изданието съобщава, че частното имение на принца е получило милиони лири печалби от офшорни фондове и компании, включително и от своя дял, инвестиран в офшорна фирма на свой близък приятел. Решението на членовете на борда на имението да купи дялове в приятелска компания било взето с явното съзнание за деликатността на операцията, поради което те дали клетва да го пазят в тайна. Компанията, в която кралското имение решило да инвестира, била оглавявана от стар приятел на принц Чарлз от университетските му години в Кембридж.

Решението да инвестира в приятелска фирма, при това при строга тайна, повдига неудобни въпроси за имението на принца, отбелязва "Гардиън".

Досиета от Рая

Друг скандален момент е, че тази фирма се занимавала със залесителни проекти и търговия с въглеродни емисии от тропически гори, а принцът е известен като активен природозащитник, агитиращ за всякакви "зелени" проекти. Така, отбелязва "Гардиън", името му косвено се използвало за подкрепа на проектите, а следователно и за печалбите, на въпросната фирма.

„Досиета от рая“: В кой данъчен рай богатите и властните трупат парите сиМеждународният консорциум за журналистически разследвания публикува откъси от около 13,4 млн. документа за финансите на политици от различни страни

Преди разкритият на така наречените "Досиетата от рая" не е било публично обявявано, че имението на принца има офшорни интереси. Кралското интендантство публикува ежегодни отчети, но те не съдържат подробности за инвестициите и къде са направени те. Тези съзнателни "пропуски" винаги са били критикувани както в парламентарните комисии, така и от граждански активисти, отбелязва вестникът.

Въпросната приятелска фирма била регистрирана на Бермудските острови през 1999 г. и търгувала с въглеродни емисии, като генерирала "привлекателни доходи, ... инвестирайки в тропически и субтропически гори по света". В нея инвестирали и други богати хора и публични личности.

И Люис Хамилтън изгря в "Досиета от Рая"Световният шампион във Формула 1 укрил данъци за милиони от самолета си

"Гардиън" обръща внимание също на факта, че кралското имение винаги е било освободено от данъци върху доходите си и върху печалбите от инвестиции.

Темата се подхваща и от електронното издание "Индипендънт", което отбелязва, че принц Чарлз е лобирал за промяна в политиката по климатичните промени, без да разкрива, че има личен финансов интерес от това чрез офшорните си инвестиции. Според вестника тези действия на британския престолонаследник представляват "сериозен конфликт на интереси". "Индипендънт" също обръща внимание на подозрителния факт, че купувайки дял в компанията на своя близък приятел, управата на имението на принца е дала клетва това да се пази в строга тайна.

И световни топ компании с „досиета от Рая”Крили милиарди в офшорни сметки

"Принцът на Уелс отдавна се изказва гръмко по въпросите за климатичните промени. "Според Би Би Си той инициира мощно популяризирана кампания за промени в две много важни споразумения, отнасящи се до околната среда, само две седмици, след като (бермудската компания) изпратила в офиса му документи за лобиране", пише електронният всекидневник.

Четири седмици, след като купил акции в компанията, принц Чарлз призова въпроса за търговията с въглеродни емисии от тропическите гори да бъде включен в Протокола от Киото и в системата на ЕС за търговия с такива емисии, защото това било пропуск, отбелязва "Индипендънт".

Вестникът цитира бившия председател на Комисията за стандартите за поведение на обществените лица сър Алистър Греъм, според когото има "конфликт на интереси между собствените инвестиции на имението на принца и онова, за което той публично се бори".

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре