Причина за инцидента с руския самолет е бомба. Тази версия става все по-вероятна. Американски разузнавателни източници смятат, че на борда може да е било качено взривно устройство, което вероятно е причинило експлозията. Това мнение се споделя и от британските власти.

Остава също така версията за техническа неизправност. Няма признаци самолетът да е обстрелван с ракети. Появи се и версия, че руският самолет е паднал в резултат на взрив в двигателите.

Египетското министерство на гражданската авиация засега продължава да отказва коментар. От съображения за сигурност полетите на британските авиолинии от и към Шарм ел Шейх бяха преустановени, а намиращите се там британци ще бъдат върнати в родината им.

„Работим с авиокомпаниите и с египетските власти за спешни мерки в краткосрочен план за евакуиране на британските туристи в Шарм ел-Шейх. Надяваме се в скоро време или поне до коледно-новогодишните празници отново да оценим курорта като сигурен и да подновим нормалните полети дотам, заяви министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд.