При атаката в Хан Шейхун е използван зарин или подобно вещество
Това заяви Организацията за забрана на химическите оръжия. Според Израел Дамаск все още има до три тона химически оръжия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    2
Обстрел над болница в Сирия
Снимка: Reuters

Организацията за забрана на химическите оръжия обяви днес, че при предполагаемото химическо нападение на 4 април в сирийската провинция Идлиб безспорно е бил използван газ зарин или подобно вещество, предаде АФП.

Заключението е направено на базата на проби, взети от 10 жертви на атаката, извършена в Хан Шейхун. Изследванията направени в четири лаборатории, заяви директорът на базираната в Хага организация Ахмет Юзюмджю.

Той изтъкна, че резултатите от анализите са „неоспорими“.

ООН: В Идлиб е използвано е химическо оръжиеОрганизацията обаче не потвърждава официално, че е атаката е дело на режима на Башар Асад

Същевременно френският външен министър Жан-Марк Еро обяви, че до няколко дни Франция ще докаже, че сирийският режим е организирал атаката, в която бяха убити 87 души.

„Имаме данни, които ще ни позволят да докажем, че режимът умишлено е използвал химическо оръжие. Моето убеждение, което е и убеждението на нашите служби, е, че отговорността (за тази атака) е на режима“, заяви Еро.

Сирия: Не сме използвали химически оръжияПопитан дали страната му би приела международно разследване, външният министър Уалид ал Муалем обаче отговори, че опитът от миналото „не е окуражаващ”

Сирийският президент Башар Асад отрече армията му да стои зад атака, определена от САЩ като военно престъпление. Според него западните страни са я инсценирали, за да има повод за американския ракетен удар от 7 април по сирийско военно летище.

Башар Асад иска разследване на случилото се в Хан Шейхун, но ако е безпристрастноСпоред него химическата атака е изцяло изфабрикувана

През 2013 г. Сирия се съгласи арсеналът ѝ от химически оръжия да бъде унищожен.

Според израелски военни представители обаче Асад все още притежава тонове химически оръжия.

Високопоставен военен представител, пожелал анонимност заяви, че по оценки на израелското военно разузнаване Асад има „между 1 и 3 тона“ химически оръжия. Тази оценка беше потвърдена от други двама военни представители.

Използвани са материали на БТА
  • 1
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре