Президентите на САЩ и Турция - Барак Обама и Реджеп Тайип Ердоган, ще се срещнат в китайския град Ханчжоу - столица на провинция Чжъцзян, на 4 септември. Двамата ще бъдат в Китай за срещата на върха на страните от Г-20, която ще се състои в Ханчжоу на 4 и 5 септември, съобщи днес Белият дом, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Обама очаква да обсъди с Ердоган неотдавнашния неуспешен опит за преврат в Турция, съвместната военна кампания срещу "Ислямска държава" и усилията за стабилност в Сирия, както и бежанската криза, каза заместник-съветникът на президента по националната сигурност Бен Роудс пред репортери.

Роудс каза, че правителството на Обама е против дълбокото навлизане на Турция в зони в Северна Сирия, контролирани от опозиционната групировка "Сирийски демократични сили" (СДС), подкрепяна от САЩ. "По-нататъшни действия срещу СДС ще усложнят усилията за изграждане на единен фронт срещу "Ислямска държава", към които ние се стремим", каза съветникът.

Президентът Обама се надява да се срещне и с руския президент Владимир Путин в Ханчжоу, каза Роудс, но добави, че официална среща засега не е планирана. "На всички подобни форуми с тяхно участие обаче ние се стремим да намерим възможност те да общуват. В центъра на вниманието обикновено са проблемите в Сирия и Украйна", каза Роудс, цитиран от ТАСС.