Президентите на САЩ и Иран - Барак Обама и Хасан Роухани, проведоха в петък исторически телефонен разговор – първият между американски и ирански държавен глава от 30 години насам, предаде АП.

Пред репортери в Белия дом Обама заяви, че двамата с Роухани са наредили на своите екипи да работят експедитивно за споразумение по ядрената програма на Иран. Той подчерта, че това е уникална възможност да се постигне напредък с Техеран по проблема, който го изолира от Запада.

„Макар че със сигурност ще има големи препятствия по пътя, напред и успехът по никакъв начин не са гарантирани. Аз вярвам, че можем да постигнем всеобхватно решение", подчерта Обама.

Роухани написа в Туитър, че в разговора пожелал на Обама „Приятен ден!" („Have a nice day!"), а Обама отговорил с „Благодаря! Довиждане! („Khodahafez") и добавил, че двамата лидери изразили „взаимната си политическа воля за бързо решаване на ядрения проблем".

Телефонният разговор - първият между правителствени глави на двете страни от Ислямската революция през 1979 г., се състоял, докато иранският президент бил на път към летището след първата си визита в Общото събрание на ООН, гласи информацията на официалния президентски сайт на Роухани.

„Фактът, че толкова дълго време е минало, откакто американски и ирански лидер са разменили думи, отразява дълбокото недоверие между нашите страни", каза Обама, но добави, че това сочи също шанс за придвижване напред. „Наистина вярвам, че има база за решение", каза той.

Иранският президент е бил този, който е изразил желание да говори с американския си колега, преди да напусне САЩ вчера, заяви пред АФП анонимен представител на администрацията.

Той уточни, че Иран се свързал с Вашингтон в петък сутринта, за да уреди телефонния разговор, който се състоял около 14:30 часа местно време (18:30 часа по Гринуич) и продължил петнайсетина минути.