Със закачливи жестове и твърди послания протича посещението на Еманюел Макрон във Вашингтон. Това е първата държавна визита в Белия дом, откакто Доналд Тръмп е президент.

Макар и официална, визитата на Еманюел Макрон в Съединените щати е повече от приятелска. За малко повече от 24 часа на американска земя, с колегата си Доналд Тръмп се прегърнаха и разцелуваха най-малко два пъти.

И да засвидетелстват близостта си, си стиснаха ръцете няколко пъти.

Снимка: Reuters

А Тръмп дори бащински загрижено изчисти няколко прашинки от ревера на младия си колега.

Снимка: Reuters

Двамата не крият разногласията си за борбата с климатичните промени, търговските отношения и подхода към Иран по споразумението за ядрената му програма, но и споделят обща визия за Сирия и Северна Корея.

Двамата президентски скрепиха приятелството и с донесена от Франция млада дъбова фиданка, която ще расте в градината на Белия дом.

Снимка: Reuters

Доналд Тръмп и Еманюел Макрон призоваха за ново споразумение за сдържане на амбициите на Иран малко след като Тръмп определи сегашното иранското ядрено споразумение като катастрофално, предаде Франс прес.

"Нямаме същите отправни позиции по този въпрос и водихме много задълбочен разговор по темата" на подписаното през 2015 г. споразумение, което цели да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, каза Макрон на съвместна пресконференция с Тръмп.

"Затова бихме желали занапред да работим по ново споразумение с Иран", добави той. Тръмп поиска ново споразумение "със здрави основи".

Снимка: Reuters

"Сегашното споразумение е с изгнили основи, това е лошо споразумение, лоша структура", заяви Тръмп, който по-рано даде на европейските страни по споразумението (Франция, Великобритания и Германия) срок до 12 май да внесат по-твърди мерки в него.

"Ще видим какво ще стане след 12-и", каза Тръмп.

Снимка: Reuters

"От няколко месеца казвам, че това споразумение не е достатъчно, но поне ни позволява до 2025 г. да контролираме ядрените дейности" на Иран, заяви Макрон. Той изрази желание да се започне работа по ново споразумение "в близките седмици и месеци".

"Този път е единственият, който позволява стабилност. Франция не е наивна по отношение на Иран", каза Макрон.

Снимка: Reuters

Според френския президент трябва да се обхванат въпроси като блокиране на всякаква иранска ядрена дейност до 2025 г., прекратяване на иранската балистична ракетна дейност и намиране на политическо решение за сдържане на Иран в региона, предаде Ройтерс.

Тръмп заяви, че иска да изтегли американските войски от Сирия "относително скоро", но не и преди задачата им да е завършена, като добави, че преговорите по сирийската криза трябва да са част от едно по-обхватно иранско споразумение.

Снимка: Reuters

Тръмп допълни, че той и Макрон са се съгласили, че никой от тях не иска да дава на Иран допълнителни възможности за влияние в региона, отбелязва Асошиейтед прес.

"Искаме да се приберем у дома. Ще се приберем у дома. Искаме обаче да оставим силен и траен отпечатък в региона и това беше много важна част от разговора ни", каза Тръмп, който благодари на Макрон за участието на Франция в неотдавнашните западни удари по Сирия и в борбата с тероризма.

Снимка: Reuters

Макрон заяви, че не може да даде дата за края на военното участие на Франция в Сирия, предаде Ройтерс.

Той каза, че в близките седмици и месеци ще направи оценка какво трябва да се направи по сирийския въпрос. По думите му дипломатическата цел в Сирия е да се гарантира, че сирийците ще могат да живеят в мир. Макрон каза, че първата цел на намесата в Сирия е да се завърши работата по разгромяването на "Ислямска държава" и други радикални групировки.

Освен военната намеса обаче трябва да се намери политическо решение на кризата в Сирия, а за тази цел трябва да се изготвят редица споразумения, които да гарантират, че Сирия ще остане суверенна страна, отбеляза Макрон, цитиран от ТАСС.

Снимка: Reuters

Тръмп призова Северна Корея да премахне целия си ядрен арсенал и изрази убеденост, че предстоящата му среща на върха с лидера на КНДР Ким Чен-ун ще е успешна, предаде Франс прес.

"Мисля, че ще бъде много положителна. Започнах един процес и отначало всички решиха, че подхождам неправилно. В същото време обаче от 25 години се водят преговори и нищо не стана, а сега стават много неща. Този въпрос отдавна трябваше да е решен от други американски президенти и други лидери на други страни. Ние напредваме съвсем добре. Организират се срещи и искам да видя премахване на ядреното оръжие в Северна Корея", каза Тръмп.

Снимка: Reuters

Макрон изрази доверие в доброто бъдеще на търговските отношения на Франция със САЩ и заяви, че е хубаво, когато съюзници работят заедно.

Той заяви, че търговията между двете страни е балансирана и каза, че всички страни трябва да следват правилата на Световната търговска организация.

През последните 18 години САЩ са похарчили 7 трилиона долара за Близкия изток, но повече няма да отделят такива суми, каза Тръмп, цитиран от ТАСС.

"Похарчихме 7 трилиона долара за Близкия изток и не получихме нищо или даже по-малко от нищо. САЩ повече няма да плащат", каза Тръмп и призова арабските страни от региона съществено да увеличат финансовия си принос за стабилизирането на Сирия, след като там бъде победена ИД, предаде Франс прес.

"В Близкия изток има много богати страни и те трябва да увеличат съществено приноса си, за да не се възползва Иран и нашите усилия против ИД. Те трябва да увеличат финансовия си принос, не малко, а колосално", заяви Тръмп.