Президентът Румен Радев се срещна с македонския си колега Георге Иванов. Това е първото държавно посещение след влизането в сила на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

Официалната церемония по посрещането се състоя в резиденция „Вила Водно”.

България и Македония ще отбележат заедно 6 май тази година. Президентът Радев покани Георге Иванов да дойде в София за Деня на храбростта и да присъства на нашия военен парад.

После двамата държавни глави ще посетят българското военно гробище в Ново село, което се намира на границата с Македония.

В деня, когато в София външните министри на Гърция и Македония отново преговарят за признаването на името на бившата югорепублика, в Скопие президентът ни разсея опасенията за намеса от наша страна в дългогодишния спор. Той заяви, че не се говори за никакви санкции от страна на България, но все пак даде да се разбере, че в новото име не може да има подтекст за териториални претенции.

„За нас е важно бъдещото име да не съдържа географски определения”, допълни Радев.

Георге Иванов увери, че Македония няма да въвлече България в спора си с Гърция.

Радев поднесе венец на гроба на Гоце Делчев в православната църква „Св. Спас” в Скопие, придружен от Пловдивският и Старозагорският митрополит. Двата висши духовници са част от българската делегация и утре ще се срещнат със своите духовни братя в Бигорския манастир.

Георге Иванов предложи двете държави да подпишат договор за стратегическо сътрудничество и изрази очакване българската страна да работи за членството на Македония в НАТО и ЕС.