Президентът на Венецуела смята, че между него и Йосиф Сталин има сходство. В телевизионно предаване Николас Мадуро каза, че когато се гледа в огледалото, забелязва прилика между себе си и Сталин. "В света има хора, които ме смятат за карибския Сталин. И аз наистина приличам на него. Погледнете ме в профил", добави той.

По повод критиките срещу него от световни лидери Мадуро заяви, че много от тях използват далеч по-жестоки методи в сравнение с него. "Председателят на испанското правителство Мариано Рахой изпрати в Каталуния полиция да арестува 700 кметове. Кой действа като диктатор? Мадуро, който разреши на опозицията да проведе референдум, или Рахой, който не позволява на Каталуния да организира референдум за независимост", запита венецулският президент.

В средата на юли политическите опоненти на Мадуро организираха допитване, на което 98% от гласувалите се обявиха против свикване на Конституционното събрание, предложено от президента.

Правителството не призна резултатите от гласуването. Но Мадуро каза, че макар референдумът да е бил незаконен, той е наредил да бъде осигурена охраната му.