Президентът на Македония Георге Иванов призова за търсене на политически изход след кръвопролитията в Куманово. Блокадата на спецчастите е свалена и жителите на квартала са посрещнати от разруха.

Голяма част от квартала е срината със земята. Освен разрушенията по сградите все още могат да бъдат открити следи от използваните муниции. Някои от жителите нямат покрив над главата си.

Президентът на Македония свика извънреден съвет за национална сигурност. На срещата присъстваха и от опозицията. Специалните служби в страната са били наясно, че става дума за подготвени и добре въоръжени терористи. Затова властите дислоцирали толкова бързо спецчастите и осуетили заговора на време.

Специалните пратеници на bTV Петър Нанев и оператора Красимир Първанов разказаха смразяващи истории от стрелбата в Куманово. Според тях няма напрежение между македонци и албанци, а по-скоро към властта. Из града са тръгнали предположения, че престрелката е организирана, за да отвлече вниманието на населението от предстоящите антиправителствени протести.

На 17 май се очаква масов протест срещу управлението на Никола Груевски, в който се очаква да се включат хора от цяла Македония.