Президентът на Филипините – Родриго Дутерте, обяви „положение на беззаконие“ в южния остров Минданао, където в петък бомбено нападение отне живота на 14 души, а около 70 бяха ранени, предаде АП.

Снимка: Reuters

Взривът стана на оживен пазар в родния град на държавния глава – Давао, в близост до скъп хотел, предпочитан от туристите в града. Мястото е любимо и на самия президент. По време на експлозията Дутерте е бил в града.

Снимка: Reuters

Впоследствие той посети мястото на инцидента и заяви, че съобщението му не е обявяване на извънредно положение, но дава възможност да се пратят военни в градове, за да помагат на полицията на контролни пунктове и за увеличаване на патрулите, както и за да претърсват помещения.

Снимка: Reuters

Отговорност за нападението пое групировката „Абу Саяф“, която се закле във вярност на „Ислямска държава“, но Дутерте заяви, че се проверяват и версии за други извършители, включително наркотрафиканти, срещу които той води кървава кампания.

Остров Минданао от десетилетия е арена на насилие – мюсюлманските сепаратисти водят въоръжена борба, взела досега над 120 хил. жертви, а в селските райони от 1968 г. действат комунистически бунтовници.

Откакто дойде на власт, президентът Дутерте започна преговори за мир с комунистите. Бунтовниците и правителството се разбраха миналата седмица да продължат примирието, обявено заради преговорите. Президентът започна преговори и с двете основни бунтовнически мюсюлмански групировки. Същевременно той започна офанзива срещу групировката „Абу Саяф”.