Дипломатически гаф на филипинския президент Родриго Дутерте обтегна отношенията между Манила и Вашингтон.

Дутерте нарече американския си колега Барак Обама „кучи син“, при това публично – в изявление пред журналисти. В отговор Обама отмени планираната си среща с него.

Двамата трябваше да разговарят в рамките на форума в Лаос. Това щеше да е първата среща между американския президент и новоизбрания държавен глава на Филипините.

Повод за скандалното изказване на Дутерте стана предупреждението на Обама, че на срещата ще повдигне темата за извънсъдебните убийства във Филипините, свързани с обявената от Дутерте война срещу наркотрафика.

„Аз не съм американска марионетка! Аз съм президент на суверенна държава и не съм длъжен да давам обяснения на никого, освен на народа на Филипините. Кучи сине, ще те прокълна на онзи форум!“, заяви Дутерте.

Добре известният му цветист език обаче този път не беше подминат с мълчание.

Той очевидно е колоритен тип. Наредих на хората от моя екип да се свържат с филипинските си колеги и да разберат дали това всъщност е моментът, за да проведем конструктивни и ползотворни разговори“, отвърна Обама.

По-късно от изявление, прочетено от говорителя на филипинското президентство, стана ясно, че Дутерте съжалява за обидното изказване и се извинява, след като „силните му думи“ в отговор на журналистически въпрос са били възприети като лична атака срещу Обама.

Вместо с Дутерте сега Обама ще се срещне с държания глава на Южна Корея Пак Гън-хе.