Новоизбраният президент на Филипините Родриго Дутерте заяви, че корумпираните журналисти може да бъдат избивани. Изказването му предизвика международни критики.

„Това че сте журналисти, не означава, че не трябва да ви убиват, ако сте кучи синове”, каза Дутерте на пресконференция в южния град Давао, на който беше дългогодишен кмет.

"Има корумпирани хора сред вас", каза той на репортерите. "Ако сте добър журналист, никой няма да ви пипне, особено ако вашите информации отразяват истината", допълни той.

Националният съюз на филипинските журналисти заяви, че е потресен изказването на Дутерте, че убийството на журналисти може да е оправдано, ако бъде сметнато, че те са неетични.

"Това безумно изявление на Дутерте не само опетнява името и паметта на нашите колеги, които бяха убити след 1986 г., но може също да се приеме като начало на политика за заглушаване на гласа на медиите", се казва в изявлението на съюза на журналистите.

Филипините бяха обявени за едно от най-опасните места в света за журналисти от редица организации, защитаващи свободата на словото, в това число и от Комитета за защита на журналистите.

В петък разследващият журналист Алекс Балкоба беше застрелян в Манила.

Това е вторият убит във Филипините журналист през тази година според Комитета за защита на журналистите, базиран в Ню Йорк.

През 2009 г. 32 представители на медиите бяха сред над 50 убити, пътуващи с кортежа на местен политик за митинг.

Предполагаемите поръчители на това престъпление са изправени на съд.