България и Румъния са несправедливо ощетявани със споразумението СЕТА с Канада, така както са ощетявани и в случая с членството ни в Шенген, заяви премиерът Бойко Борисов, който е в Маастрихт за срещата на Европейската народна партия.

„Нашата позиция е много ясна. Както в случая „Шенген”  всички – и Европейската комисия и Европейския парламент, ни казват, че сме готови, но не ни приемат. Този проблем се пренася и в безвизовото пътуване на българските и румънските граждани в Канада”, посочи премиерът.

„Единственото, което съм поставил в разговор с канадския министър-председател Трюдо, е, че искаме 2017 г. да има безвизово пътуване на българските граждани. Защото самото споразумение е такова, че дава възможност за бизнес, за интегриране на огромни пазари от Канада до Европа, а изведнъж ще се окаже, че българският и румънският бизнес не са равнопоставени. Това не е в интерес не само на България и на Румъния, а на целия ЕС - нарушава се принципът”, каза още Борисов.

По отношение на помощта за охрана на границата премиерът обяви, че ЕС е действал бързо, гъвкаво и ефективно.

„След много спорове и дебати най-накрая стъпихме на правилните решения – че трябва да се затворят външните граници, Балканският път, и всичко да става през официалните контролно пропускателни пунктове, както и да се работи за удължаване на споразумението с Турция. Благодаря и на ЕС, че европейската гранична полиция стартира от България и в момента ние сме изключително надеждна външна граница на ЕС”, каза още премиерът.