Премиерът на Австралия Тони Абът изключи днес възможността за амнистия за австралийски граждани, които са се сражавали за чуждестранни въоръжени групировки и искат да се завърнат у дома, предадоха Ройтерс и АП.

"Ако си отишъл в чужбина да нарушаваш австралийските закони, ако си отишъл в чужбина да убиваш невинни хора в името на заблуден фундаментализъм и екстремизъм, ако си отишъл в чужбина да станеш ислямистки убиец, едва ли ще бъдеш добре дошъл отново в нашата страна", заяви той.

Изявлението на Абът е по повод публикации в местни медии, че австралийските власти преговарят в Близкия изток с трима австралийци от "Ислямска държава", които искат да се върнат в Австралия, но се опасяват, че ще бъдат съдени и вкарани в затвора.

Адвокатът на единия от тримата казал, че правителството трябва да възприеме клиента му като ценен източник на информация за "дерадикализирането на млади австралийци".

Абът не каза изрично дали на чуждестранните бойци ще бъде разрешавано да се връщат в Австралия. Но той изключи какъвто и да било имунитет за разочарованите джихадисти в замяна на тяхно съдействие в борбата срещу ислямистката пропаганда.