Преходът към мир в Сирия не може да включва Асад, заяви турският външен министър
Чавушоглу потвърди, че Турция е подготвила споразумение за примирие
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 2
    6
Мевлют Чавушоглу
Снимка: EPA

Преход към мир в Сирия, който да включва президента Башар Асад, е невъзможен, тъй като опозицията в страната не може да го приеме, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.

Чавушоглу потвърди, че Турция е подготвила споразумение за примирие. Анкара иска трайно спиране на огъня в цяла Сирия и политически преход чрез преговори, добави още той.

Същевременно Кремъл заяви днес, че не може да коментира информация, съобщена от турската Анадолска агенция, според която Турция и Русия са се споразумели по предложение за всеобщо примирие в Сирия.

"Не мога да отговоря на този въпрос в момента", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на пресконференция днес. "Нямам достатъчно информация".

"Ние постоянно сме в контакт с нашите турски колеги и обсъждаме различни подробности за евентуалните преговори, които са планирани в Астана", посочи той. "Всичко това се прави в търсене на политическо решение".

Според Анадолската агенция Турция и Русия са съгласували план за всеобхватно примирие в Сирия, като договореностите предвиждат прекратяване на бойните действия днес в полунощ и не включват терористичните организации. Планът важи за всички райони на Сирия, където се водят боеве между правителствените сили и групировките на въоръжената опозиция, посочва агенцията.

  • 2
    6
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре