Обсъждания по процедурни въпроси спряха преговорите под егидата на ООН със сирийското правителство и опозицията днес в Женева, предаде ДПА.

В края на двучасовата среща с делегатите на режима посредникът на ООН Стафан де Мистура им връчи документ, очертаващ планирания процес на преговорите, които бяха възобновени в сряда след десетмесечно прекъсване.

Форматът на разговорите беше единствената тема, която беше обсъдена, заяви ръководителят на сирийската правителствена делегация Башар Джаафари след срещата.

Предишните три кръга от преговорите се проваляха, след като и двете страни затъваха в спорове за процедури и принципи.

Но главният проблем се състои в различията по въпроса за политическото бъдеще на президента Башар Асад и цялостната липса на доверие помежду им след шест години на кръвопролития. От април миналата година сирийските сили за сигурност съумяха да разширят териториалния си контрол, подпомогнати от Русия и Иран.

Според говорителя на опозиционната делегация Ахмед Рамада режимът дори не искал да се постигне споразумение за работен план в Женева.

"Имаме усещането, че нямаме партньор в тези преговори", каза той и допълни, че неговата страна е готова за разговори.

Съветът за сигурност на ООН зададе дневния ред на уредените с посредничеството на Обединените нации преговори, като поиска на тях да се разговаря за нова структура на управление, нова конституция и избори.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш похвали правителството и опозицията, че са седнали в една и съща зала при откриването на разговорите в сряда - нещо, което се случва за пръв път от три години. Но освен на това заседание, чийто характер беше церемониален, пратеникът на ООН Де Мистура правеше совалки между двете делегации, срещайки се с тях поотделно.

"Макар и да признава, че няма да е лесно да се постигне напредък, генералният секретар е категорично убеден, че единствено политическо решение може да донесе мир на Сирия", каза говорителят на Гутериш в Ню Йорк.

Джаафари каза, че неговата делегация ще проучи връчения от Де Мистура документ и ще даде отговор на следващото заседание. Той не уточни кога ще е то, съобщи Асошиейтед прес.

В същото време в страната се разраства на нови фронтове войната с „Ислямска държава".

За първи път иракски изтребители нанесоха удари по джихадистите на сирийска територия. Това е станало в координация с властите в Дамаск.

Бомбардировките са били по бази на „Ислямска държава” от двете страни на границата. Продължава и съвместната операция за освобождаването на предградията на ал-Баб.

Вчера турската армия установи пълен контрол над града, но днес джихадисти извършиха самоубийствен атентат в един от крайните квартали. Загинаха най-малко 60 души.