Преговорите за Кипър приключиха без постигнато споразумение снощи, но ще продължат на равнище експерти на 18 януари, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Дата за нова среща на гарантите на процеса – външните министри на Гърция, Турция и Великобритания, не е определена, отбелязва Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази увереност, че участниците са решени да направят „последно усилие“ за намиране на решение на продължаващото от десетилетия разделение на острова на гръцка и турска част.

На пресконференция кипърският президент Никос Анастасиадис заяви, че преговорите за повторното обединение на Кипър може да произведат „радикална“ промяна в ситуацията относно сигурността на острова, която в момента е гарантирана от Гърция, Турция и Великобритания.

Един от спорните въпроси е присъствието на около 30 хил. турски войници на острова, които кипърската гръцка страна иска да бъдат премахнати, но турският външен министър Мевлют Чавушоглу ги описа като „сила на стабилността“ в Кипър.

„Няма да коментирам позицията на г-н Чавушоглу – заяви кипърският президент. – Всъщност това е източник на нестабилност и затова кипърският проблем стои нерешен вече 43 години. Но това, върху което трябва да се фокусираме, е обсъждането на начини за намиране на решение, което ще отразява вижданията за сигурността на всички кипърци“.

Анастасиадис отбеляза още, че участието на Турция в преговорите показва, че тя е готова да сътрудничи.

Същевременно гръцкият външен министър Никос Кодзиас коментира, че справедливото решение на кипърсикя проблем предполага прекратяване на окупацията на северната част на острова от турската армия.

По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи, че за Турция не може да става въпрос за пълно изтегляне на турските войски от Кипър.