Преговорите за иранската ядрена програма, които продължават във Виена, трябва да стигнат до завършек по един или друг начин през следващите 48 часа, заяви западен източник, близък до преговорите, и цитиран от Франс прес.

„Наближаваме края. Продължението, което бе решено днес, е последното. Не виждаме защо и как да продължаваме след това - работата или ще стане през следващите 48 часа, или няма да стане”, посочи той.

Говорител на Белия дом заяви във Вашингтон, че продължаването на преговорите дава възможност да се изгладят важни различия между двете страни. Преговорите във Виена са близко до сделка и си струва да бъдат продължени, каза Джош Ърнест, цитиран от Ройтерс.

Британският външен министър Филип Хамънд заяви, че ще се върне на преговорите във Виена утре вечер и че външните министри от шесторката ще се съберат отново вдругиден. По-рано днес Хамънд обясни пред репортери във Виена, че трябва да се върне в Лондон за обсъждане на бюджета, а френският му колега Лоран Фабиюс също съобщи, че присъствието му е необходимо в Париж.

Според източници, цитирани от агенцията, тази нощ германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер ще остане във Виена, а утре сутрин ще се върне за няколко часа в Берлин, за да се върне в австрийската столица отново вечерта.

По-рано днес от Виена отпътуваха руският външен министър Сергей Лавров и китайският му колега Ван И. Държавният секретар на САЩ Джон Кери остава във Виена.

Междувременно европейският дипломат номер едно Федерика Могерини заяви, че преговорите ще бъдат продължени до 10 юли.

Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф също остава в австрийската столица. Пред ТАСС той изрази съжаление, че няма да може да замине за Уфа за срещата на високо равнище на БРИКС, която стартира утре, за да съпроводи иранския президент Хасан Рохани при визитата му в Русия.