Представянето на Кристалина Георгиева – реакциите
Русия посочи, че предпочита за поста жена от Източна Европа, САЩ се въздържаха да кажат кого ще подкрепят и как се отнасят към рокадата с българския кандидат. Според журналиста Валери Тодоров страната ни има уникален шанс
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 6
    2
Кристалина Георгиева
Снимка: Reuters

Подкрепяният от българското правителство кандидат за генерален секретар на ООН – Кристалина Георгиева, беше изслушана за пръв път от Общото събрание на световната организация в понеделник.

За да бъде избран, новият генерален секретар трябва да получи поне 9 гласа „за“ от 15-те държави в Съвета за сигурност на ООН и да няма нито един глас „против“ от петте постоянни членки – Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.

Непостоянните членки на Съвета до края на годината са: Египет, Сенегал, Ангола, Япония, Малайзия, Уругвай, Венецуела, Нова Зеландия, Испания и Украйна.

Дали някоя от постоянните членки възнамерява да наложи вето ще стане ясно в сряда на първото анонимно гласуване с цветни бюлетини. Тогава ще стане ясен и реалният резултат от изслушването на Георгиева.

Вижте във видеото повече за представянето на българския кандидат:

Междувременно обаче Русия заяви, че би искала следващият генерален секретар на ООН да е от Източна Европа и да бъде жена.

Виталий Чуркин
Виталий Чуркин Снимка: Reuters

„Позицията на Русия бе праволинейна и много ясна. Наистина смятаме, че дойде реда на Източна Европа... Много бихме искали да видим [на поста] жена, но си правим по-малко пиар от някои други страни, които заявиха на висок глас, че предпочитат жена, а след това гласуваха само за мъже“, каза руският постоянен представител в световната организация Виталий Чуркин на пресконференция по случай началото на руското ротационно председателство на Съвета за сигурност на световната организация.

Той призна, че страната му предпочита някои кандидати пред други, но не разкри имена.

Чуркин предположи, че няколко дни след гласуването с цветни бюлетини Съветът ще може да пристъпи към първото официално гласуване по въпроса. „Тогава ще стане ясно имаме ли кандидат, когото сме готови да препоръчаме на Общото събрание (на световната организация), близо ли сме до това или е необходимо да започнем всичко отначало“, отбеляза той. Чуркин изрази надежда следващият генерален секретар на ООН да бъде избран още през октомври, предаде АП.

Русия поема Съвета за сигурност преди дуела "Бокова-Георгиева"Еврокомисарят ще бъде изслушана в понеделник

Същевременно американското правителство отказва да съобщи кого от кандидатите предпочита и как се отнася към решението на България да замени предложената по-рано от нея за поста Ирина Бокова с Кристалина Георгиева.

„Няма да огласяваме предварително позицията на САЩ относно избора на следващия генерален секретар. Готови сме да кажем само, че търсим най-достойния кандидат за тази най-важна длъжност“, заяви пред ТАСС представител на Държавния департамент.

„Ню Йорк таймс”: Кристалина Георгиева може да промени сметките между Запада и РусияРешението за смяна на кандидатурата може да предизвика правителствена криза, пише пък „Росийская газета”

Той посочи, че според Съединените щати следващият генерален секретар на ООН трябва да има „признати управленски и лидерски умения, доказана привързаност към културата на прозрачност, справедливост и подотчетност, етични принципи, а също и разбиране на основополагащите принципи на Обединените нации, включително правата на човека, и привързаност към тях“.

Кристалина Георгиева категорична пред ООН: Върша си работатаТя посочи какви биха били приоритетите й като генерален секретар

Латвия и Полша подкрепиха Георгиева. Правителството на Латвия изрази това в писмо до членовете на ООН, в което премиерът на страната Марис Кучинскис коментира, че тя „отговаря на изразения в Резолюция 69/321 на Общото събрание на ООН стремеж на страните членки да се търси възможно най-добрият кандидат, който въплъщава най-високите стандарти на ефективност, компетентност и интегритет и да демонстрира твърда ангажираност с целите и принципите на ООН“.

В писмо до министъра на външните работи Даниел Митов неговият полски колега Витолд Вашчиковски изразява подкрепата на правителството на Полша за Георгиева като единствения кандидат за поста генерален секретар на ООН, издигнат от България.

Андрей Ковачев: Европа прие много позитивно кандидатурата на Кристалина ГеоргиеваАнтонио Гутериш е сериозно притеснен от влизането в играта на толкова силен играч, каза евродепутатът

Подкрепата си за Георгиева вече изразиха и Унгария и Черна Гора, както и оттеглилия се кандидат за генерален секретар на ООН на Хърватия – Весна Пушич.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV журналистът Валери Тодоров коментира, че България има уникален шанс, представяйки две силни женски кандидатури с опит в международните организации, в момент, когато нагласите са следващият избран на поста да е от Източна Европа и 56 страни настояват това да е жена.

И двете наши кандидатки имат добра биография от гледна точка на противопоставянето в ООН в момента, и двете са работили в Москва и Ню Йорк, посочи той.

По думите му изказването на Чуркин е добър знак, че има открита писта и за двете.

По-късното включване на Георгиева в надпреварата може да е тълкува и като плюс, и като минус – например няма да има време да ѝ бъдат зададени неудобните въпроси, каза Тодоров.

Според него на изслушването тя е била убедителна, премерена. В началото е била по-смутена, но след това добре е контролирала ситуацията и добре е балансирала въпросите. Мисля, че показа характер, достатъчно балансирано показа и опита, който има, каза гостът.

След изслушването не е имало негативни коментари, въпросите били добронамерени, реакцията ѝ е била добра. „Тя с отговорите си показа, че има опита, амбицията и характера да извърши онези промени и да прокара тази политика, която се очаква от нея“, добави Тодоров.

Запитан дали издигането на две кандидатки е гаф или висш пилотаж в дипломацията, той отговори: „50 на 50. Може би не е хубаво, когато започваш игра, изведнъж да смениш правилата, но когато имаш шанс да изкараш две кандидатури, това е уникален шанс“.

Антониу Гутериш
Антониу Гутериш Снимка: EPA

Мисля, че консултациите тепърва започват. Това, че бившият португалски министър-председател Антониу Гутериш беше до момента фаворит не е убедителен аргумент, че изборът е предрешен. Смятам, че с намесата на Кристалина получаваме още един шанс да излъчим генерален секретар на ООН, каза гостът.

Вижте във видеото какво още каза Валери Тодоров:

  • 6
    2
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре