Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова тази нощ за хуманитарна програма за Гърция, предаде БТА.

Трябва да уважим гласа на гърците, това е труден ден, заяви той във видеообръщение. Според него обещанията на гръцкия премиер Алексис Ципрас, че гласуването с "не" на референдума ще подобри преговорните позиции на Гърция са неверни.

Обстановката е трудна, гърците казаха "не", но останалите 18 от еврозоната одобриха отхвърлените снощи предложения. Това е демокрацията в Гърция, но демократичните правителства и парламенти в държавите от еврозоната виждат нещата различно, посочи Шулц.

Сега гръцкото правителство трябва да представи предложения, които биха убедили 18-те в еврозоната и институциите в Брюксел, че възобновяването на преговорите е възможно и има смисъл. Обещанията на гръцкия финансов министър, че банките в Гърция ще отворят утре и че парите ще бъдат достъпни още днес или във вторник, ми се струват опасни, коментира Шулц.

Според председателя на ЕП с всеки изминал ден гърците ще изпитват все повече трудности и би трябвало най-късно във вторник, на заседанието на лидерите от еврозоната, да обмислим програма за хуманитарна помощ.

Обикновените граждани, пенсионерите, болните и децата в забавачниците, не би трябвало да плащат цената за тази драматична ситуация, в която правителството въвлече държавата. Незабавно е необходима хуманитарна програма. Надявам се, че в следващите часове гръцкото правителство ще направи смислени предложения, които да дадат възможност за възобновяването на преговорите. В противен случай предстоят трудни, драматични времена, заяви председателят на ЕП.

ЕС ще обсъди обстановката във вторник

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че свиква заседание на лидерите на Еврогрупата във вторник. Държавните и правителствените ръководители от еврозоната ще се съберат в Брюксел, за да обсъдят обстановката след резултатите от гръцкия референдум.

До този момент социалистите в ЕП призоваха за продължаване на преговорите с Атина, а либералите (АЛДЕ) поискаха гръцкото правителство да предложи проект за ново споразумение с кредиторите, което да се основава на "цялостна промяна на гръцкото клиентелистко общество".

АЛДЕ настоя новите гръцки предложения за изплащането на дълга към кредиторите да бъдат насочени срещу силната корупция в Гърция и да водят до спад на разходите за правителството и огромната му администрация.

В съобщение на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се посочва, че тази нощ и утре той ще разговаря с 18-те държавни и правителствени ръководители от еврозоната, както и с ръководителите на институциите на ЕС. Във вторник Юнкер ще направи обръщение по темата за Гърция пред Европейския парламент в Страсбург.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер